Vlada situaciju s Feralom pokušava prikazati kao pravosudno pitanje – zločin (neplaćanje poreza) i kazna (prisilna naplata duga). Feralovci pak trube o nepravdi – podsjećaju na činjenicu da je PDV na novine u Hrvatskoj veći nego bilo gdje u Europi, na to da se državnim i polu-državnim medijima opraštalo i puno veće iznose poreza, i na to da je Feral zadnjih mjeseci bio opterećen nizom povećih novčanih kazni za (navodne) duševne boli. No, nepravda je ovdje jednostavno kriva riječ. Nitko (pa ni feralovci) nije situaciju nazvao pravim imenom. A može je se imenovati jednom jedinom riječju – cenzura. Jer, ovdje nije ključno to što je nepravedno da za različite medije postoje raličiti standardi naplate ogromnog PDV-a – ključno je to što je PDV + različiti kriteriji za različite medije = cenzura.

Ista ona cenzura kao u 1984. i Fahrenheitu 451. Nije važno što nitko nije zatvoren u sobu 101 i što nije prolivena ni kap benzina – cenzor uvijek pronalazi nove načine da onemogući objavljivanje nepoćudnih misli.

No, nepoćudna misao je živi vrag, posebno u (informacijskom) vremenu u kojem živimo. I ona, naime, uvijek pronalazi nove načine da se objavi.


Leave a Reply


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>