Ferenc Hoffmann

January 30, 2005

1 Comment

Ferenc Hoffman rođen je 24. kolovoza 1924. u Budimpešti, gdje je i studirao kiparstvo i slikarstvo. U Izrael je emigrirao 1949. Vrlo brzo stekao je magisterij iz Hebrejskog jezika, te je počeo u dnevnim novinama objavljivati politički vrlo oštre satirične kolumne, koje mu donose veliku popularnost u Izraelu. Krajem 50ih počeo je objavljivati zbirke svojih eseja i kratkih priča, ali i drame. Nabrajanje svih objavljenih knjiga ne bi imalo smisla – zauzelo bi više od pola ovog posta. Dovoljno je reći da su prevedene na 37 jezika.

Hoffmann je bio uspješan i kao filmski scenarist, redatelj i producent. Njegovi najuspješniji filmovi su Sallah Shabbati (1964) i The Policeman (1971), oba nagrađeni Zlatnim globusom za najbolji film godine i nominirani za Oskara kao najbolji strani filmovi.

Ferenc Hoffman je preminuo jučer, 29. siječnja 2005, u Švicarskoj, pod imenom Ephraim Kishon, koje mu je 1949. dao činovnik Izraelskog useljeničkog ureda.


Leave a Reply

  1. Velike istine malih ljudi virtuozno je pisao toplom satirom. Posljednji “shalom” majstoru!

    Comment by Daisy — January 31, 2005 @ 12:50 am


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>