Moj prvi dodir sa SF književnošću – ne računajući dječji roman Ante Gardaša “Izum profesora Leopolda” (njega ne računam jer sam ga, kao i ostatak lektire, tada čitao preko volje i s pola mozga) – je bio prvi broj Future, u listopadu 1992. Budući da mi tada imena pisaca nisu ništa značila, krenuo sam čitati redom, a prva priča je bila “Mirotvorac” Freda Saberhagena, iz njegovog serijala o berserkerima.

Pročitao sam je bez da sam trepnuo i želio sam JOŠ. Pa sam je pročitao još nekoliko puta (zapravo, mislim da sam na sljedeću priču prešao tek sljedećeg dana). Moje “otkrivanje” SF-a bilo je najspektakularnije iskustvo u dvanaest godina života. Srce mi je tuklo kao ludo i svaki neuron u mom mozgu bio je življi nego ikada. Znam da nisam – i vjerojatno nikada neću biti – objektivan kad govorim o toj priči, ali i dan danas kad me netko pita za moj izbor najboljih priča, uvijek navedem i Mirotvorca.

Fred Saberhagen preminuo je 29. lipnja 2007. u 78. godini života.


Leave a Reply


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>