Hugo

December 1, 2004

7 Comments

Ovogodišnja dodjela najvažnije SF nagrade Hugo, u hrvatskim medijima – da stvar bude gora, i u hrvatskim SF medijima – prošla je skoro sasvim nezapaženo. No, prije nego ispravim tu pogrešku, pozabavit ću se imenom nagrade…

Znači li vam nešto ime Hugo Gernsback?

Hugo Gernsback je rođen 16. kolovoza 1884. u Luxembourgu, u SAD je emigrirao 1905, osnovao je radio postaju WRNY, imao je prste u emitiranju prvog televizijskog programa, registrirao je više od 80 patenata… Umro je u New Yorku, 19. kolovoza 1967, tri dana poslije 83. rođendana.

Ništa od navedenog nije razlog zbog kojeg se najvažnija SF nagrada zove Hugo. Ali zato…

Prije 78 godina, u travnju 1926, Hugo Gernsback pokrenuo je prvi SF časopis – Amazing Stories. U jednom od prvih uvodnika spomenuo je izraz Science Fiction i tako dao ime mom najdražem žanru. Objavljujući imena i adrese čitatelja koji su mu se javljali, odigrao je ključnu ulogu u stvaranju SF fandoma. Njemu u čast, nagrada koju fanovi svake godine na WorldConu – Svjetskoj SF konvenciji – dodjeljuju najboljim SF autorima, nazvana je Hugo.

Da se vratim na ovogodišnje Hugiće. Dobitnici su, po kategorijama: Lois McMaster Bujold za roman Palladin of Souls, Vernor Vinge za novelu The Cookie Monster, Michael Swanick za pripovjetku Legions in Time, Neil Gaiman za kratku priču A Study in Emerald, a nagradu za najbolji film je Lord of the Rings: Return of the King. Na Locusovom webu možete vidjeti popis nagrađenih u svim kategorijama.

Za kraj… na netu sam našao kompletne verzije priča koje su pobijedile u kategorijama kratke priče i pripovjetke.


Leave a Reply

 1. jako dobar i potreban blog!

  Comment by quod scripsi, scripsi — December 1, 2004 @ 1:31 pm

 2. eh bojane, što se ne reklamiraš?? ๐Ÿ™‚ pitanjce.. jel to inače tak il je do mene, ja tvoj blog vidim u jako malom prozorčiću koji mi je nasred ekrana.. ๐Ÿ™ to tak treba biti? pozdraf sfoljupcima!!

  Comment by ire — December 1, 2004 @ 1:41 pm

 3. Da, tako treba biti. Ne sviđa ti se dizajn? ๐Ÿ™
  A ne reklamiram se (zasad), jer me zanimalo koliko će SFoljupcima trebati da sami primjete ๐Ÿ™‚

  Comment by Bojan — December 1, 2004 @ 2:01 pm

 4. Ok. Vidim da se kužiš u dizajn i da se kužiš u tehnologiju, ali zašto baš to moraš nabijati na nos ljudima koje, poput mene, zanima što imaš za reći? Ovo je grozan dizajn za blog!

  Comment by Ajd' i ti — December 1, 2004 @ 1:54 pm

 5. Kad sam ga radio, bilo mi je bitno da bude lagan (što manje kilobajta) i jednostavan (što manje điđa-miđa).
  No, ako bude puno loših reakcija, mjenjat ću. Mislim, ionako ću ga mjenjati – ne volim kad ljudi naprave blog/sajt pa stoji isti godinama. Recimo da ću nastojati svakih 6 mjeseci mjenjati dizajn.
  I zaista mi nije namjera nikome ništa nabijati na nos – samo sam napravio blog kakav mi se sviđa! Ne rade li to svi blogeri? ๐Ÿ™‚

  Comment by Bojan — December 1, 2004 @ 1:53 pm

 6. Počeo si dobro. Samo nemoj stati!

  Comment by Prolaznik — December 1, 2004 @ 2:44 pm

 7. u IE se vidi okej – po sredini cijelog ekrana, al kad gledam u Mozilli samo je jedna kućica u sredini – 1/6 ekrana!! malo je mučno tolko skrolat ๐Ÿ™

  inače mi je dizajn super.. sam da je veći.. (ah, žene.. ;))

  Comment by ire's corner office — December 3, 2004 @ 9:54 pm


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>