John Glenn

August 8, 2006

5 Comments

Kopajući po povijesti shutttlea, naišao sam misiju STS-95, koja je zanimljiva po tome što je jedan od članova posade bio John Glenn (one koji ne znaju tko je Glenn, upućujem na njegovu biografiju na NASA-inim stranicama).

Glenn – treći Amerikanac u svemiru i prvi koji je napravio puni krug oko planete – je većini neamerikanaca poznat kao lik u filmu The Right Stuff, u kojem ga glumi Ed Harris. Amerikanci ga poznaju i kao dugogdišnjeg senatora (1974.-1999.) i vrlo neuspješnog predsjedničkog kandidata (1984.). Ipak, kad netko za 100 godina bude proučavao njegovu biografiju, siguran sam da će mu najzanimljiviji biti dio o karijeri astronauta.

Za razliku od ostalih astronauta iz projekta Mercury, koji su svoju karijere završili krajem 1960-ih i ’70-ih u Geminijima i Apollima, Glenn je NASA-u napustio 1964., odmah po završetku projekta Mercury (tako da nikad nije hodao površinom Mjeseca). A onda se 1998. godine uspio ugurati u misiju STS-95 (shuttle Discovery), u okviru NASA-inog istraživanja o utjecaju svemirskog putovanja na starenje (za razliku od njegovog leta u Mercuryu 6, ovog u Discoveryju se sjećam).

John Glenn danas slavi 85. rođendan. Mada su svi sigurni da je njegova karijera astronauta sada zaista završena, ja mislim da su šanse da Glenn ponovo poleti sa svakim njegovim rođendanom sve veće. Jer, NASA je za 2018. najavila “povratak čovjeka na Mjesec”, i baš bi bilo zgodno (recimo 2021.) istražiti utjecaj putovanja na Mjesec na osobe starije od 100 godina. Zar ne?


Leave a Reply

 1. sjecam se fame oko glennovog lansiranja, heh, onda je Drvo Znanja dalo nagradnu igru, pobjednici su gledali lansiranje. ipak, ne dijelim tvoje mišljenje da će ići ispitivati takav utjecaj, jer bi bilo preriskantno i skupo. ali dalo bi puno vrijednih podataka, to se slažem u potpunosti.
  eto, discovery je završio, sretno, drago mi je. na žalost nisam gledao uživo.

  Comment by Sadako's apprentice — August 9, 2006 @ 2:20 am

 2. Glenn je faca. Mogao si spomenuti onu “anegotu”. 🙂

  Comment by Dalibor — August 9, 2006 @ 5:52 pm

 3. the right stuff rules :))))

  Comment by Porto — August 11, 2006 @ 2:42 pm

 4. Zanimljiv blog i zanimljiv način pisanja, a kako na sva usta hvalim dokumentarističko pisanje, moram pohvaliti jer je to rijetka pojava u Hrvata. A što se mene tiče, u najgorem slučaju bilo bi u redu da ako ne on uživo, onda barem njegov lijes dospije ponovno tamo gdje je i on nekoć nogom kročio… 🙂

  Comment by Bez Komentara — August 22, 2006 @ 3:14 pm

 5. jel jios igras hattrick moj klub

  nk sopnica

  Comment by dizzi — October 8, 2006 @ 9:03 pm


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>