Christiaan Huygens

January 18, 2005

1 Comment

Prije četiri dana na Titan, najveći Saturnov mjesec i drugi najveći u Sunčevom sustavu, sletjela je ESA-ina sonda Huygens. Zadnjih dana u medijima je svašta rečeno o Titanu i projektu Cassini-Huygens, svi su vidjeli prve snimke Titana… ali nisam čuo da je negdje rečeno po kome se sonda Huygens zove.

Christiaan Huygens rođen je 1629. u bogatoj i utjecajnoj Nizozemskoj obitelji, koja je tradicionalno služila u nizozemskoj diplomaciji. Već kao dječak pokazao je talent za matematiku, tako da je 1645. upisao studij matematike na Sveučilištu u Leidenu.

Nakon što je Galileo prvi upotrijebio teleskop za astronomske svrhe, mnogo znanstvenika odlučilo je pokušati isto. Huygens je odlučio sam izraditi teleskop. Zahvaljujući vlastitim spoznajama o prirodi svjetla i upotrebi leća, teleskop kojeg je napravio bio je značajno bolji od svih dotadašnjih. Kad je 1655. teleskop usmjerio prema Saturnu, u namjeri da istražuje njegove prestenove, Huygens se začudio ugledavši veliki mjesec – Titan. Četiri godine kasnije, 1959, otkrio je pravi oblik saturnovih prstenova.

Od 1666. do 1681. Huygens je živio u Parizu, gdje je 1666. sudjelovao u osnivanju Francuske akademije znanosti, a 1673. objavio slavni rad Horologium Oscillatorium.

Godine 1689. otišao je u London i upoznao Isaaca Newtona, s kojim je došao u sukob oko prirode svijetla. Huygensovu teoriju da je svjetlo valne prirode tadašnja znanost nije prihvatila, prvenstveno zbog Newtonovog većeg ugleda.

Najveći dio Huygensovog znanstveng rada priznat je tek dva stoljeća poslije njegove smrti 1695. godine.


Leave a Reply

  1. Zaboravio si jos jednog znanstvenika sto se bavio u to vrijeme proucavabnjem mjeseca Saturna- Cassini Giovanni 😉 jel tu u iducem postu;)?!

    Comment by GrandVezier — January 18, 2005 @ 10:00 pm


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>