It’s not just the books under fire now that worry me. It is the books that will never be written. The books that will never be read. And all due to the fear of censorship. As always, young readers will be the real losers.

– Judy Blume

Zabrane knjiga su, širom svijeta, još uvijek vrlo česte. U medijima se najčešće čuje za takve slučajeve u zemljama kojima vladaju totalitarni režimi, i za pokušaje zabrana u SAD-u. No, za za takve pokušaje u SAD-u čujemo ne zato što su česti (zapravo su razmjerno rijetki), nego zato što su tamošnje nevladine organizacije vrlo glasne i utjecajne. Dakle, evo nekoliko riječi o borbi protiv zabranjivanja knjiga u SAD-u.

Za zabranu pojedinih knjiga u SAD-u se uglavnom zalažu roditelji zabrinuti za razvoj svoje djece. Takvi roditelji (ponekad organizirani u udruge), potpomognuti crkvom i pojednim Republikancima, od škola i knjižnica, ali i parlamenata i sudova američkih saveznih država, zahtjevaju uklanjanje pojedinih knjiga iz školskih i javnih knjižnica i školskog kurikuluma (istinska zabrana, zahvaljujući prvom amandmanu, u SAD-u nije moguća). Vrlo, vrlo rijetko i gotovo isključivo u južnim državama SAD-a, takvi zatucani kreteni i uspiju u svojim namjerama. Na svu sreću, zatucani kreteni imaju i protivnike: udruge za zaštitu građanskih prava, pojednine Demokrate i Američko knjižničarsko udruženje (ALA – American Library Association).

ALA (a posebno njen Ured za intelektualnu slobodu) se od svog osnutka 1876. godine bori za zaštitu intelektualnih sloboda zajamčenih u Ustavu SAD-a, konkretno kroz zaštitu prava na slobodan pristup knjižnicama i njihovoj građi. ALA to radi vrlo uspješno – nedavno, 30. srpnja 2005., američki Senat je pod ALA-inim pritiskom značajno ublažio odredbe zakona poznatog kao “PATRIOT Act” koje su se odnosile na knjižnice i njihove korisnike.

No, ono što me potaklo na pisanje ovog posta je Tjedan zabranjenih knjiga, kojeg od 1982. ALA obilježava tijekom zadnjih sedam dana mjeseca rujna. Tijekom tog tjedna ALA intenzivno potiče Amerikance (ali i sve ostale) da čitaju knjige koje su zabranjene ili koje se u zadnje vrijeme pokušava zabraniti. Stoga, umjesto da vrijeme trošite na pomodno nekritičko kenjanje po Amerikancima (npr. “Amerikanci su glupi”, “Amerikanci su rasisti”, “Amerikanci su primitivni”…), razmislite o intelektualnoj slobodi ovdje, a dok razmišljate poslušajte dobar savjet njihovih bibliotekara i pročitajte nešto s popisa najčešće zabranjivanih knjiga.

Tjedan zabranjenih knjiga

10 najzabranjivanijih knjiga u 2004.

100 najzabranjivanijih knjiga od 1990. – 2000.


Leave a Reply

  1. > anbilivbl .. ja htjela pisat o istoj temi za svoj blog, al nemah vremenah :))

    Comment by ire — October 8, 2005 @ 11:00 pm

  2. pročitao jednu priču. Dobar. Ire te ispravno nahvalila. A isto paziš da te ne zabrane:-))))

    Comment by borgman — October 12, 2005 @ 12:04 am


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>